15 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της

 Κακοποίησης Ηλικιωμένων.

κακοποίηση ηλικιωμένων

Η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται, πλέον, με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα. Εκδηλώνεται είτε με καθαυτές πράξεις βίας, άσκηση συναισθηματικής πίεσης, ψυχολογικής φόρτισης ή ακόμη και έλλειψης της απαραίτητης φροντίδας. Πολύ συχνά λαμβάνει χώρα ακόμη και μέσα στο ίδιο το σπίτι των ηλικιωμένων από ανθρώπους της οικογένειάς τους ή τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα τους γενικότερα.

Για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το εύρος του προβλήματος αλλά και την εξοικείωση με τους τρόπους αποτροπής του, θεσπίστηκε η παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των ηλικιωμένων

Εκδηλώνεται συνήθως από ανθρώπους που ενώ έχουν ως καθήκον την καθημερινή φροντίδα ηλικιωμένων, αντ’ αυτού τους συμπεριφέρονται βίαια, επιθετικά ή νευρικά.

 

Οι συμπεριφορές αυτές εκδηλώνονται ακόμα και ως παράλειψη, παραμέληση, έλλειψη συνέπειας χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, λεκτικές και φραστικές επιθέσεις ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά ακόμα και άσκησης σωματικής βίας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό.

Τα σημάδια που συχνά φανερώνουν τους ανθρώπους που εκδηλώνουν την κακοποιητική συμπεριφορά είναι ο φόβος, η έντονη ανησυχία, η λύπη και συχνά οι ενοχές για την κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου.

Βασική αντίδραση του ηλικιωμένου ατόμου είναι ένας νέος φόβος πως δεν πρέπει να ομολογήσει την κακή ψυχολογία που του δημιουργεί η κακοποίηση γιατί δεν θα έχει πλέον τη φροντίδα του ατόμου που είναι δίπλα του. Επίσης είναι συχνή η αντίδραση του φόβου πως δε θα γίνει πιστευτό αυτό το οποίο αναφέρει.

Θα πρέπει να δίνουμε έμφαση σε συγκεκριμένες και απότομες αλλαγές της διάθεσης, της όρεξης, του ξαφνικού τρομάγματος με την εμφάνιση συγκεκριμένων ατόμων, της απώλειας βάρους από έλλειψη σίτισης, ξαφνική οικονομική δυσχέρεια (ένδειξη πως υπάρχει οικονομική κακοποίηση) και στα συχνά σημάδια τραυματισμών.

Η βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στον ηλικιωμένο για τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πως έχει υποστεί κακοποίηση :

  • να δείξουμε ενσυναίσθηση, ειλικρινή κατανόηση και πραγματική διάθεση να ακούσουμε.
  • να δείξουμε στοργή, αγάπη και να είμαστε πραγματικοί αρωγοί στο πρόβλημα αλλά και στον προβληματισμό του ηλικιωμένου.
  • Να έλθουμε σε επαφή με ειδικούς ώστε να μας καθοδηγήσουν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση και να απομακρύνουμε από το περιβάλλον του ηλικιωμένου το πρόσωπο που τον κακοποιεί, ή να απομακρύνουμε τον ηλικιωμένο από το περιβάλλον εντός του οποίου κακοποιείται.

 

Η εταιρεία Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε εστιάζει με πάθος και επιμονή στην προσφορά ποιότητας στη φροντίδα των ηλικιωμένων μέσω των νοσηλευτικών υπηρεσιών τους.

Το νοσηλευτικό προσωπικό εκπαιδεύεται συνεχώς στην επικοινωνία του με τους ηλικιωμένους ασθενείς και στην κατανόηση των συναισθημάτων τους.

 www.nosileftikesypiresies.gr 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
Η εταιρεία "Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε." τοποθετεί πρώτα και πάνω απ' όλα τον άνθρωπο, τη ζωή και την αξιοπρέπειά του.
Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.

Τα πάντα για νοσηλεία κατ' οίκον.

24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο