Κατ' οίκον καλλιέργεια

καλλιέργεια κατ' οίκον

Κατ’ οίκον καλλιέργεια αίματος, ούρων ρινικού, φαρυγγικού και λοιπών βιολογικών εκκρίσεων  είναι μία μικροβιολογική εξέταση που σκοπό έχει την ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων οργανισμών (π.χ. βακτήρια, μύκητες κτλ)

Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, δηλαδή υπάρχει ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, ακολουθεί αντιβιόγραμμα για να υποδείξει την ευαισθησία τους σε αντιβιοτικά. Έτσι ο θεράπων ιατρός έχει τα δεδομένα που χρειάζονται ώστε να υποδείξει το καταλληλότερο σκεύασμα για την ίαση του ασθενούς.

Καλλιέργεια ούρων

Η καλλιέργεια ούρων είναι μία εξέταση που χρησιμοποιείται για να βρεθεί ο μικροοργανισμός που προκαλεί λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα (ουρολοίμωξη).

Σκοπός της εξέτασης είναι η ταυτοποίηση του παθογόνου μικροοργανισμού και η μελέτη της ευαισθησίας του σε διάφορα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα). Η θετική καλλιέργεια ούρων με το αντιβιόγραμμα δίνει στον θεράποντα ιατρό  την  επιλογή του καταλληλότερου σκευάσματος για την ίαση.

Καλλιέργεια βιολογικού υγρού

Η καλλιέργεια βιολογικού υγρού είναι μικροβιολογική εξέταση των υγρών του ανθρώπινου σώματος. Ανιχνεύει παθογόνους μικροοργανισμούς (κοινά μικρόβια και μύκητες) που αναπτύσσονται σε αερόβιες ή αναερόβιες συνθήκες  καθώς και σε συνθήκες CO2.

Περιλαμβάνει ένα εύρος διαγνωστικών αναλύσεων που οδηγούν στην αναγνώριση, απομόνωση και ταυτοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών.

Καλλιέργεια γίνεται στα:

  • Υγρά κλειστών κοιλοτήτων π.χ. αρθρικό υγρό.
  • Υγρά κλειστών κοιλοτήτων ή οργάνων που επικοινωνούν με το περιβάλλον π.χ. πτύελα, βρογχοαναρροφήματα, σπέρμα.
  • Εκκρίματα ή επιχρίσματα επιφανειών ανοικτών κοιλοτήτων π.χ. στοματικά υγρά, ρινικά υγρά, κολπικά υγρά, ουρηθρικά υγρά, κόπρανα, ούρα.

Αν η καλλιέργεια είναι θετική, δηλαδή εντοπιστούν παθογόνοι μικροοργανισμοί, τότε διενεργείται αντιβιόγραμμα.

Το αντιβιόγραμμα είναι ένα τεστ που προσδιορίζει την ευαισθησία παθογόνων μικροοργανισμών σε διάφορα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Το μικροβιολογικό μας εργαστήριο διενεργεί καθημερινά καλλιέργειες βιολογικών υγρών και παρασιτικές εξετάσεις. Χρησιμοποιώντας αναλυτές τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης παρέχει αξιόπιστα και άμεσα αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα μικροβιολογικών εξετάσεων όπως π.χ.: καλλιέργεια κολπικού υγρού, καλλιέργεια ρινικού, καλλιέργεια φαρυγγικού, βρογχικών ή στοματικών εκκρίσεων, κτλ.

Καλλιέργεια αίματος

Η καλλιέργεια αίματος γίνεται για την απομόνωση και ταυτοποίηση παθογόνων οργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς στο αίμα.

Η ύπαρξη παθογόνων οργανισμών στην αιματική κυκλοφορία (θετική καλλιέργεια) μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης του αίματος π.χ. σε ενδοκαρδίτιδα

Μία λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στην αιματική κυκλοφορία και να γίνει συστημική αν είναι σοβαρή ή αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο. Η συστημική λοίμωξη είναι γνωστή ως σήψη.

Η καλλιέργεια αίματος απαιτεί δείγμα αίματος που προστίθεται σε ειδικά φιαλίδια με θρεπτικό υλικό. Το υλικό αυτό, ενισχύει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών που υπάρχουν στο αίμα.

Η ακριβής και έγκαιρη ανίχνευση του αιτίου των λοιμώξεων παρέχουν στον ιατρό σημαντικές πληροφορίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό της εταιρείας Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε. διενεργεί αιμοληψία για καλλιέργεια κατ΄οίκον. Έτσι ο ασθενής αποφεύγει την αναμονή στα επείγοντα νοσοκομείου, την επαφή με μικρόβια, την αργοπορία αποτελεσμάτων.

Η αιμοληψία πραγματοποιείται με ειδικές βελόνες για την μείωση του πόνου και την αποφυγή  του τραυματισμού ή της καταστροφής των φλεβών που δημιουργούν οι κοινές βελόνες

Οφέλη για τον ασθενή

Η εταιρεία “Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.” διενεργεί  δειγματοληψίες για καλλιέργεια αίματος, ούρων, ρινικού, φαρυγγικού και λοιπών βιολογικών υγρών κατ΄οίκον  ή στον εργασιακό σας χώρο.

Έτσι αποφεύγετε την αναμονή στα επείγοντα νοσοκομείου, την επαφή με μικρόβια, την αργοπορία αποτελεσμάτων.

Το εξιδεικευμένο  νοσηλευτικό προσωπικό της εταιρείας έχει μακρόχρονη εμπειρία στη δειγματοληψία και την άμεση και ασφαλή μεταφορά των δειγμάτων στο μικροβιολογικό μας εργαστήριο. Η δειγματοληψία γίνεται πάντα με τη χρήση κορυφαίας ποιότητας υλικών, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες πόνου ή επιμολύνσεων.

Τα αποτελέσματα από το μικροβιολογικό μας εργαστήριο εκδίδονται άμεσα, όλο το 24ωρο κάθε ημέρα και τις αργίες.

Ραντεβού για καλλιέργεια κατ' οίκον

Καλέστε μας τώρα στο 210 64 12 600 ή κλείστε online ραντεβού και προγραμματίστε ραντεβού για κατ’ οίκον λήψη δείγματος με σκοπό την καλλιέργεια.

Όλο το 24ωρο, σε ολόκληρη την Αττική, καθημερινά ακόμη και τις αργίες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.