Παγκόσμια ημέρα για τη
Νόσο του Πάρκινσον

11 Απριλίου 2023

με σύμβολο την κόκκινη τουλίπα

Παγκόσμια μέρα νόσου Πάρκινσον

Η νόσος πήρε το όνομά της από τον Άγγλο γιατρό James Parkinson που δημοσίευσε την πρώτη περιγραφή της.

Έως σήμερα η αιτιολογία της νόσου παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη με τα περισσότερα περιστατικά να εμφανίζονται σποραδικά ενώ κάποια έχουν κληρονομικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για νευροεκφυλιστική ασθένεια της μέλαινας ουσίας του εγκεφάλου. Της περιοχής δηλαδή που παράγει ντοπαμίνη, μια ουσία απαραίτητη για τον έλεγχο του συντονισμού των άκρων. Λόγω της έλλειψής της, τα μηνύματα του εγκεφάλου δεν μεταδίδονται ομαλά στους μυς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ελέγχου της κίνησης.

Δυστυχώς η νόσος είναι χρόνια, και προοδευτικά επιδεινούμενη.

Τα κύρια συμπτώματα της είναι ακαμψία των μυών, τρόμος ηρεμίας, βραδυκινησία, αδυναμία διατήρησης της ισορροπίας.

Εκτός από τα συμπτώματα που εμφανίζονται σωματικά, οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίζουν και σοβαρές ψυχολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, παραληρηματικές ιδέες, άγχος, αϋπνία, επιδείνωση των ανώτερων νοητικών λειτουργιών και άλλα.

Η νόσος Πάρκινσον είναι συχνότερη στη τρίτη ηλικία. Αφορά το 1% του γενικού πληθυσμού αλλά σε ηλικίες άνω των 60, το ποσοστό ανέρχεται σε 3%.

Στη διεθνή πρακτική συναντώνται διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης, φαρμακευτικώς ή ακόμη και επεμβατικώς. Στο σύνολό τους όμως σπάνια οδηγούν σε θεραπεία αλλά σε επιβράδυνση των συμπτωμάτων καθώς όταν η νόσος γίνεται αντιληπτή συνήθως έχει προσβάλλει περισσότερο από το 80% των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη.

Εκτός από τον ίδιο τον ασθενή, η νόσος του Πάρκινσον έχει σοβαρό αντίκτυπο και στους οικείους του.

Η αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, οι συχνά βίαιες αντιδράσεις σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας και η ανάγκη για συνεχή επίβλεψη δημιουργούν απαιτήσεις που δεν καλύπτονται εύκολα από το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει κατάλληλη εξειδίκευση ή προηγούμενη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Το νοσηλευτικό προσωπικό της εταιρείας “Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.” με την εμπειρία και την εξειδίκευση που διαθέτει εξυπηρετεί καθημερινά ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Επιπλέον, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες που καλούνται να ανταποκριθούν σε τέτοια περιστατικά εκπαιδεύονται συνεχώς σε νέες τεχνικές όπως η μη λεκτική επικοινωνία, η βλεμματική επαφή και η κατανόηση της γλώσσας του σώματος καθώς πολλοί από τους ασθενείς έχουν απωλέσει την ικανότητα της ομιλίας.

Έτσι διασφαλίζουμε πως οι υπηρεσίες νοσηλείας κατ’ οίκον θα έχουν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τους οικείους τους.

Πάντα με ενσυναίσθηση και απόλυτο σεβασμό προς τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
Η εταιρεία "Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε." τοποθετεί πρώτα και πάνω απ' όλα τον άνθρωπο, τη ζωή και την αξιοπρέπειά του.
Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.

Τα πάντα για νοσηλεία κατ' οίκον.

24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο