Παροιμίες Νοσηλευτικές Υπηρεσίες ΑΕ

Παροιμίες

Μήνα που δεν έχει "ρ"

βάλε στο κρασί νερό

  • Πρόκειται για αρχαίο Ελληνικό ρητό που στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα εμφανίζεται ως παροιμία το 1912 σε καταγραφή γραπτού κειμένου στην περιοχή της Θράκης.

   Η παροιμία αναφέρεται στους μήνες Μάϊο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο (δηλαδή οι μήνες του ημερολογίου που δεν περιλαμβάνουν το γράμμα «ρ») που εμφανίζονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες.

   Το μήνυμα είναι πως το κρασί και κατ’ επέκταση το αλκοόλ ενδέχεται να έχει πιό επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία μας, ειδικά όταν έχει πολύ ζέστη.

   Επιστημονικές έρευνες συχνά καταλήγουν σε διαφοροποιημένα αποτελέσματα σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες ή τα ενδεχόμενα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ σε μικρές ποσότητας.

   Ερευνητικά ευρήματα αναφέρουν πως το αλκοόλ καταστρέφει το DNA. Το σώμα μας μεταβολίζει το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη, ουσία τοξική για τα κύτταρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA, μη επιτρέποντας στο σώμα να διορθώνει τις ζημιές των κυττάρων. Όταν ένα κύτταρο βγει εκτός ελέγχου ενδεχομένως να προκαλέσει κακοήθη όγκο.

   Άλλες μελέτες αναφέρουν πως το κόκκινο κρασί περιέχει φυτοχημικές ενώσεις οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, με ημερήσια μέγιστη κατανάλωση το 1 έως 1,5 ποτήρια για τις γυναίκες και το 1 έως 2 για τους άνδρες.

   Όλες οι έρευνες όμως συγκλίνουν στην συγκρατημένη κατανάλωσή του συνιστώντας τον συνδυασμό του με νερό.

   Συνεπώς η παροιμία “Τον μήνα που δεν έχει ρο βάλε στο κρασί νερό.” έχει τη σοφία της και το νόημα της, αιώνες πριν οι έρευνες καταδείξουν ακριβώς το ίδιο. Την ήπια κατανάλωση σε συνδυασμό με νερό.

Η εταιρεία Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε. είναι πάντα δίπλα σας

προσφέροντας υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο σε ολόκληρη την Αττική.

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print
Η εταιρεία "Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε." τοποθετεί πρώτα και πάνω απ' όλα τον άνθρωπο, τη ζωή και την αξιοπρέπειά του.